Inspiratie: welke raamdecoratie is geschikt voor de zolderkamer?

De functie van onze zolderkamer gaat veranderen: van kantoor annex washok naar een gecombineerde werk- en logeerkamer. Lichtinval is belangrijk, maar de ruimte moet straks ook te verduisteren zijn. Welke raamdecoratie past daar het beste bij?

Twee jaar geleden hebben we onze casco zolder volledig gerenoveerd. Denk aan isolatie, de bouw van schotten voor bergruimte, een nieuwe vloer en het stucwerk. De twee kunststof dakkapellen waren al aanwezig en hadden wat liefde en aandacht nodig. Denk aan een grondige schoonmaakbeurt en wat extra schroeven her en der. Na de opknapbeurt werd de ruimte omgetoverd tot gedeeld kantoor. Een flinke, want onze zolder is ongeveer 40m2 groot.

Andere functie

De wasmachine stond destijds ook nog op zolder, dus er werd veelal gewerkt tussen de drogende was. Na onze verbouwing vorig jaar wisten we dat hier verandering in moest komen. Met het verplaatsen van de badkamer is ook een washok ontstaan. Na twee jaar wees de praktijk uit dat mijn metgezel en ik zelden tegelijk thuis werkten. En onze sporadische logees in de woonkamer te laten slapen bleek ook geen succesformule. Zo ontstond het plan om de zolder om te toveren tot logeerkamer met werkruimte. Of andersom.

Rolluiken op zolder

Doordat onze zolder twee dakkapellen heeft, komt er een hoop (zon)licht binnen. De temperatuur kan daar ook aardig hoog oplopen. Het plafond van de dakkapellen is van kunststof - daarin kan niet geschroefd worden. Een alternatief is een gordijnrail erop te lijmen. Ook verduistering van buiten kan een oplossing zijn, bijvoorbeeld door rolluiken te installeren. Rolluiken zijn zonwerend, dempen omgevingsgeluid (handig als je aan een drukke weg woont) en verduisteren goed.

Jaloezieën

In de rest van het huis hebben we gekozen voor houten jaloezieën. Hiermee reguleer je lichtinval en zorg je voor minder inkijk. Qua verduistering doen jaloezieën niet zo veel. Daarom hebben we in de slaapkamers ook gordijnen opgehangen. Jaloezieën op maat staan sjiek en zorgen direct voor sfeer in de kamer. Ideaal ook voor een werkplek.

Plisségordijn

Een oplossing die veelal in erkers wordt gebruikt: het plisségordijn. Vaak van onder en boven te openen of sluiten, dus ideaal voor het reguleren van zonlicht. Een plisségordijn verduistert niet, net als de jaloezieën, dus deze vorm van raamdecoratie kan het beste gecombineerd worden met bijvoorbeeld overgordijnen.

Conclusie

Gezien de functie van onze zolderkamer, werkt een combinatie van raamdecoratie het beste. Mijn voorkeur gaat uit naar jaloezieën in combinatie met (verduisterende) overgordijnen, met een rolluik aan de buitenkant om zomers de warmte buiten de deur te houden. Blijft toch een uitdaging, de zolder op temperatuur houden. Tips zijn welkom!

Heb jij ook een zolder met dakkapellen? Welke raamdecoratie zou jij aanraden?

Vorige
Vorige

Zo zorg je voor een duurzaam én gezond klimaat in huis

Volgende
Volgende

6x tips om je woning en tuin koel te houden op zomerse dagen